樂古Nakuz

標題: 香港OnlineGame界是否已"死"? [打印本頁]

作者: [HK]賢先生    時間: 9-3-2010 22:59
標題: 香港OnlineGame界是否已"死"?

我只見香港只出垃圾...沒有什麼大作
主要是討論代理-,-
香港自制的...該沒人會玩吧- -?
作者: donald0424    時間: 9-3-2010 23:10

我只可以說好多 online game都唔係香港出
just代理姐
其實韓國都好努力出game架啦
只不過人地都係岩岩測試
作者: [HK]賢先生    時間: 9-3-2010 23:26
我只可以說好多 online game都唔係香港出
just代理姐
其實韓國都好努力出game架啦
只不過人地都係岩岩測試 ...
donald0424 發表於 9-3-2010 23:10
冇話一定要代理...
kr戈到大把好Game
好似C9咁
香港一樣冇人要啦;p
作者: donald0424    時間: 9-3-2010 23:36
如果係咁呢  香港online就真係死左囉
香港對online game宣傳方面比較少 &比代理搞衰曬
作者: 凍檸水OO    時間: 9-3-2010 23:53
冇話一定要代理...
kr戈到大把好Game
好似C9咁
香港一樣冇人要啦;p

[HK]賢先生 發表於 9-3-2010 23:26

其實你想講咩?
你指冇香港代理 定冇香港人去玩?
作者: JSN    時間: 10-3-2010 00:15
香港online game已死?
錯了錯了
香港online game根本沒興起過
作者: 傻傑=]    時間: 10-3-2010 00:18
香港好似係好小人整ONLINE GAME...有整果D都係比較唔好玩/比KR 差好多(畫質果D)

呢個問題可能可以從好多方面黎講既.......但因為我唔係咁肯定..所以唔講啦^^"

但我覺得玩GAME消磨下時間可以唔洗理係唔係香港既(對我理講)
所以我認為代理外國 GAME返黎亦唔會話唔好
作者: 黑天使•暗靈    時間: 10-3-2010 01:21
咁熟既= =
好似之前又有人開過online game界是否已死/回合制game是否已死o個D咁@@"
其實我覺得係出game既淡季而令你有錯覺姐

同埋我都唔多明香港online game界係開發定代理定咩野= ="
講清楚少少得唔得@@?
作者: manya    時間: 10-3-2010 01:39
宣傳太小了吧.....
印象中只有
「gameone夢夢online特約:鋼之練金術師FA」
作者: hok5    時間: 10-3-2010 05:58
香港有整咩game???????多數係代理........邊d先算香港既
作者: [HK]賢先生    時間: 10-3-2010 09:18
已更新...=]
作者: [H]阿然    時間: 10-3-2010 11:58
香港online game我覺得最興起既應該係魔力 石器 ro 龍族  呢段時間吧  就算係收月費都一堆人玩
之後都冇乜印象深刻既game 算近期多人玩既剩係識魔獸
作者: 黑天使•暗靈    時間: 10-3-2010 15:12
o
我覺得香港代理game好慢= ="
我覺得代理d「大作」多數都係幾年前「大作」= ="
可能香港d代理商唔夠錢...要等人地o個邊隻game開始沒洛,代理費平左先代理....
而又唔同以前咁,D online game得o個幾隻,而且以前又係收費既
而宜家一間公司要代理咁多隻,仲要唔收費,令公司既利潤間接減低
做GM既職員又唔會因為代理多一隻game而請多幾個
所以分散哂D資源,令到每一隻game都搞得唔係太好咁
作者: kachun789    時間: 10-3-2010 15:38
我就覺得死左~~~~~~~
作者: 大山    時間: 10-3-2010 17:08
好難再搵到隻game令我有>>歸屬感<<咁玩落去
btw, i am still looking for
作者: MICK淚情    時間: 10-3-2010 18:07
不一定大作才好玩吧..?
作者: 悠夜    時間: 10-3-2010 19:05
make in hk既online game既質素就可以免講啦
而代理方面,感覺上同台灣既都差唔多,大家都係鬥快搶錢
無論一隻幾好既game,黎到代理手上都比佢地玩殘
一隻年玩到半年已經算好好
我3個月前玩奇夢,果時仲好多玩
而家玩家得返十分一都唔夠
呢排新果隻夢夢,而家岩岩出起巴哈既人氣都唔錯(30萬左右)
不過相信兩個月內一定跌到唔到而家既十分一
台灣咁大個市場都咁,香港果隻又做得幾耐?
作者: Jun Ann    時間: 10-3-2010 22:30
宣傳太小了吧.....
印象中只有
「gameone夢夢online特約:鋼之練金術師FA」
manya 發表於 10-3-2010 01:39

之前係Gameone 夢幻古龍online @@

咁快換左夢夢 online
作者: manya    時間: 10-3-2010 22:31
回復 18# 、、RaY仔)

我上星期6睇個先知換左...話說夢古之前係天龍
作者: JSN    時間: 10-3-2010 23:13
好難再搵到隻game令我有>>歸屬感
大山 發表於 10-3-2010 17:08

因為e家既online game都只係為左賺錢
唔會理game既內容 隻隻都差唔多 所以好快悶
但以前既online game主要係隻game既內容
如果隻game內容太少 少左玩家 咁佢就收少左一個人既月費
仲有就係 以前既玩家邊有咁多要求 石器/魔力已經玩得好開心
作者: 我要咀咀    時間: 10-3-2010 23:58
其實香港人追求新鮮感同埋畫質, 回合式都愈黎愈小人玩, 香港自製過無記錯係創界, 一開波都唔錯, 但係最後都無哂人玩
作者: kafu1234    時間: 11-3-2010 13:45
E加好多 香港OnlineGame
是炒短線...
作者: fa0005200    時間: 11-3-2010 22:40
香港還有隻較成功的Online Game:童話
可惜的是,外地玩家玩的比本地還好=w=不過遊戲本體和代理都是同一家廠家包辦
作者: why    時間: 11-3-2010 22:45
香港還有隻較成功的Online Game:童話
可惜的是,外地玩家玩的比本地還好=w=不過遊戲本體和代理都是同一家 ...
fa0005200 發表於 11-3-2010 22:40

童話真係幾成功 就算收費 都成堆人玩
將我由魔力寶貝吸左過去

我想講 e+好多online game 連石器 魔力 童話等舊遊戲都比唔上
作者: hok5    時間: 12-3-2010 08:07
其實香港人追求新鮮感同埋畫質, 回合式都愈黎愈小人玩, 香港自製過無記錯係創界, 一開波都唔錯, 但係最後都 ...
我要咀咀 發表於 10-3-2010 23:58

創界..........唔錯?????我玩有3日del左,好過垃圾game玩1日del
回合都唔錯,可惜太悶又難組人,遇怪又好煩,王者世界係回合制算唔錯既啦
童話真係幾成功 就算收費 都成堆人玩
將我由魔力寶貝吸左過去
我想講 e+好多online game 連石器 魔力  ...
why 發表於 11-3-2010 22:45

魔力2.........悶,石器2........畫質太差,新童話......之前成日買點,都買唔小月費包,轉左免費差哂,玩左4年都del左
新果d有幾隻我都有玩,但係一樣好食點,不過都冇咩免費game唔食點啦,唔係點做得長
作者: wong87    時間: 12-3-2010 20:10
香港d online game
一係代理差
一係抄人
一係冇新意
一係冇理頭
作者: 冷傲    時間: 12-3-2010 20:49

因為香港代理為左賺錢
所以好多GAME都係有錢大晒
差距係完全技術補唔到
作者: CARO    時間: 13-3-2010 00:18
Gameone 古龍群俠傳 咪係第一隻(?)自製且搞得好成功既 online game 囉... [來源請求]
作者: S!U*B    時間: 13-3-2010 01:45
- -死左又點(?)
可方香港game咁小.
又冇宣傳-_-!!
似死左就唔出奇-_-
作者: hok5    時間: 13-3-2010 02:24
因為香港化理為左賺錢
所以好多GAME都係有錢大晒
差距係完全技術補唔到
冷傲 發表於 12-3-2010 20:49

化理@@????e+有咩唔係有錢大哂,台灣一樣係咁,免費game好似台灣出先
Gameone 古龍群俠傳 咪係第一隻(?)自製且搞得好成功既 online game 囉... [來源請求] ...
CARO 發表於 13-3-2010 00:18

成功??????可能成功過既,不過e+古裝game超超超多啦
作者: [H]stephenli199    時間: 13-3-2010 02:30

想當年...
軒轅劍ONLINE
石器時代
RO仙境傳說
萬王之王
龍族
天堂
仲有最重要的
EVERQUEST
都係數一數二既大遊戲
講真.以上既GAME我全部玩過
全部值得一讚!
可惜既係香港代理商
應該話係香港既渣滓
為左錢.
為左以最低既成本做最大既收益
開左一只GAME出黎
GM都冇多幾個
之後猛出商城商城仲有商城
然後成班人就係因為想玩一只好GAME而迫住一直買商裝商裝仲有商裝
D代理就話知你有冇新意賺錢為大前題係咁出商城又唔捉外掛又唔更新
D渣滓就一直瘋狂咁賺大錢
到依家佢地應該得到佢要得到既後果
人就一直少落去
成本冇變收入大大降低
最重要係GAME一直腐敗落去
GAME一出外掛跟之而上
最後? 全部投入PC GAME既擁抱

我要講就講曬
有讚有彈請隨便
作者: lai34220118    時間: 13-3-2010 07:20
出game唔多
出ge都好多外掛
又掛機又做任無咩特色
得個'掛'字
難聽d姐係送埋外掛比你升lv
唔怕你用掛
只怕你唔玩
作者: 幻星流    時間: 13-3-2010 15:05
香港既話可以講係死左-_-
基本上香港既Online game大部分都係代理
自己整出黎既都唔會係咩野大作
作者: 釣魚    時間: 13-3-2010 17:15
香港的技術都無乜可能 出到(香港自制) 的game
香港d og 都係 韓國

現在d game 都係 升lv (好快悶)
最好就係 升lv 又有得打國戰   為國家賣力
得到點成功感

@@ 三國2 真係不錯 haha
作者: 冷傲    時間: 13-3-2010 18:30
回復 30# hok5
你知唔知台灣同大陸比香港好
香港代理為左賺錢 D價會SET高D
而且D GAME更+有錢大晒
你未玩過天龍 就可能唔知
1個用幾千蚊玩的人都可以比人秒
作者: 悠夜    時間: 13-3-2010 19:39
最主要係而家既online game出得太快
亦都太濫,n咁多間廠商,n咁多個代理
幾乎個個月都有幾隻新game出
想唔炒短期都唔得啦
可以做到既就係起下一隻新game出之前搵夠錢佢
唔係到左其他新game出果陣,你想再搵都無機會
而家d代理都係咁既心態
其實以前咪幾好
就算game既選擇少好多
但至少可以將大多數人集中起幾隻game度
唔會好似而家咁,第一個月公測,到第二個月個ser就要合並
今日識左個fd,聽日佢就話比你聽唔玩
搞到我而家都無咩動力試新game
岩岩玩一隻新game,已經要諗定佢幾時汁
真係無晒癮
作者: hok5    時間: 14-3-2010 08:11
回復  hok5
你知唔知台灣同大陸比香港好
香港代理為左賺錢 D價會SET高D
而且D GAME更+有錢大晒
你未玩過天 ...
冷傲 發表於 13-3-2010 18:30

台灣同香港一樣有呃點嫁.................幾時都係有錢大哂
用幾千蚊比人秒係有人用幾萬蚊,唔用真錢要勁,除非玩左好多年,重係只玩一隻爆升,冇一心多用

新果d game出哂內掛,日掛夜掛,掛ai咩都玩哂啦,用唔用外掛又有咩所謂
升lv/外掛都冇用,但解任務升lv我就中意,唔係日日打怪有咩好用有咩好玩??????
解任務升lv,又有野玩又有野睇下幾好,不過人人解任務冇人一齊玩,變哂單機game咁
以前童話都好好玩,e+冇啦........單機game都岩我玩,又唔使買碟裝,唔買點乜都夠,玩悶左咪唔玩囉
出得太多新野,韓日台......中國又出,港都有小小垃圾野,重有英美呢d game,雖然我唔愛呢d,但都要玩玩,講真日日下載,之後又del,真係幾煩,冇咩長玩既game
作者: 冷傲    時間: 14-3-2010 11:32
回復 37# hok5
我知
但香港物價係貴D 所以香港呃錢係最嚴重
作者: hinbb222    時間: 14-3-2010 21:58
e家想搵隻onilne game玩都搵唔到
作者: timmy296701    時間: 15-3-2010 21:13
香港唔係冇好game
係d公司想搵多d錢先搞到d game不知所謂
仲有d玩家唔自律 係到玩外掛
先搞到依家咁
作者: tcdaoo    時間: 15-3-2010 21:44
講真如果俾你都唔玩香港做果d 佢除左冇靚畫面 仲要多數都係玩卡對戰 冇新意
作者: hok5    時間: 17-3-2010 07:09
台人因為日日都有人買點,人又多啦,重有好多打工仔一族玩,點數冇咩問題
香港為人呃人玩咩都出哂,係咁屈人錢,hk仔又以為有錢就勁,打機勁殺到人就得
愈多人想勁就愈要用點,好正常既心理戰,怪就怪d人受,我都有買點,但好小數,都係買下令時裝,1,2件夠哂
係我玩game,唔係game玩我
作者: pothot982    時間: 17-3-2010 20:29
[HK]賢先生喜歡少女時代嗎??
作者: 亞橙╭OrangE    時間: 17-3-2010 22:37
好懷念之前既龍族
作者: blue﹏晞    時間: 18-3-2010 11:17
香港本來就人少
在網遊林立的今天還要爭奪人流, 基本上各家代理在香港也難以糊口
加上中文代理(不論繁簡), 還有內地與台灣兩大, 而且語言也是容易溝通的書面語(當地方言總會有夾雜), 遊戲的人流正常也比香港伺服器多, 在版本競爭已經輸了(當然有人喜歡香港人跟香港人玩的心態了)
二來, 大部份香港代理商的代理質素存在非常嚴重的問題, 商城制的遊戲大部份更嚴重破壞平衡
要是在中文版代理有台灣版, 通常會先選擇台灣再選香港, 這類香港人為數亦不少
所以香港的網遊界是生是死, 也沒多少人會介意
玩家也不過是此處不留人, 自有留人處
作者: nikki38    時間: 18-3-2010 16:09
香港本來就人少
在網遊林立的今天還要爭奪人流, 基本上各家代理在香港也難以糊口
加上中文代理(不論繁簡),  ...
blue﹏晞 發表於 18-3-2010 11:17

自從ECO一別, 都好少見到老大

其實不論正服or私服, 營運費用都唔需要好多, 香港多數代理一D二線GAME or 炒冷飯,

其本上第一桶金夠比幾年代理費用有餘, 主要支出係廣告, 人工, 防hack.....

香港代理都好成功咁cut到好盡, 之後擺爛, 再代理新game, 又會有人再比錢玩

當然利潤一定比唔上台灣or大陸代理, 所以香港雲UP都低調好多, 轉投東南亞市場

香港娛樂太多, 加上人口, 地理因數, online game永遠唔會係消遣既主流
作者: blue﹏晞    時間: 18-3-2010 20:12
自從ECO一別, 都好少見到老大

其實不論正服or私服, 營運費用都唔需要好多, 香港多數代理一D二線GAME or  ...
nikki38 發表於 18-3-2010 16:09

我也沒什麼資格當老大, 現在也只是偶爾上浮看文取樂的普通會員罷了(笑
代理遊戲的費用其實因遊戲而異?
通常開發商也會分得5成左右代理利潤, 運營遊戲其實有一定難度, 營運費用多與少小弟也不太有資料提供
只是現在的代理商只看業績, 多數也會不顧遊戲的平衡度而將一些用錢方便玩家的道具推出, 加速遊戲死亡
所以遊戲好玩與否, 也很難長久營運下去
如某90後必玩的所謂大作, 小弟看到廣告也已經興趣大減, 更何況已經在日版體驗過該遊戲, 並沒什麼特別吸引之處, 說到底, 除了遊戲本身的可玩性, 另外一個讓香港網遊不能爬起的原因也該說是代理商的問題了
香港雖說是很數碼化的城市, 網遊的平均年齡早有年幼化的趨勢, 玩家的品質多數也是普遍低下, 在這樣的遊戲環境中遊玩, 會惹來很多負面批評, 更何況打機這一活動本來就是老一輩人視為洪水猛獸的危害健康活動之一
代理商的營運品質未達標準, 遊戲的內容漸漸貧乏, 老一輩對網遊的負面看法等等原因下
在香港不能普及也無可厚非, 網遊界在韓國的幾隻大作中有可能踏進新的領域, 但香港網遊界想振興的話, 還需要下一番功夫了
另外, 小弟現在讀書的朋友反而喜歡玩facebook上的小遊戲比網遊多, 算是wii的悠閒遊戲效應開闢了另一條出路吧?
作者: 小雲    時間: 20-3-2010 15:08
冇話一定要代理...
kr戈到大把好Game
好似C9咁
香港一樣冇人要啦;p
[HK]賢先生 發表於 9-3-2010 23:26

C9唔係無人要= =你唔好亂UP
作者: chowyusan    時間: 20-3-2010 17:51
香港不會死!
因為錢多!
怕什麼沒遊戲玩呢!
香港不用寫game!只要錢!香港可以向不同國家收購game!
代理就另一回事!
作者: litszhong    時間: 20-3-2010 21:43

樓主對香港program界同網絡管理界好似唔太熟。

首先係sever,一部比起碼5000人同時間連接既sever要過2萬一部(一隻online最少要20部).仲有申請網域名稱,加上網絡管理既員工。佢連上互連網既費用絕對唔係市面見1000mbps既費用咁平.網線要2條水管先入得曬.仲有用係sever既電用$1電費,但係冷卻cpu等硬件運作生成既熱要$3電費.姐係話$1電要$3冷氣費,所以要大量金錢先有可能提供到一個各位所見既online
    第2,人才,program界係唔少人,但係大部份都做左其他工作,network方面,某網絡公司programer小組。game最多都係自己打program比自己玩.online game公司好似都冇人開tim.  將心比己.市面上已經有不少既online代理.咁閣下到底會否冒險投資建設一間做game公司?你可知道做game唔係5-6個人就可以做到,冇30人小組閣下冇可能做到見得人既game,當中包括美術人員.地圖.動作.道具效果等等.
  第3(最重要既問題)。市場,香港市場雖大,但係比黑橙.gameone等代理商佔據,正如第2個point所講.到底有冇人真係咁傻設立開發小組先?開都冇人開.咁又點會有人寫program呢?
  第4.online能做既內容唔多.online目的係要多人同時間能夠係sever玩到.一隻高需求既online(三國無雙online)果d咁.真正能夠玩得順暢既玩家唔多(要暢順一定要確保自己條網線傳輸量高.cpu處理能力高.同時ram足夠比cpu處理.顯示卡處理能力)(試問一隻成日lag又收費既online各位都唔會留戀).有高端機先玩到既市場.加上要支持一隻高端online唔係一部普通既sever能夠支持到.平日既花費比普通online高.所以咁多位唔好話畫面唔靚(設計果個對你地好就當狗吠.話人畫質差).相信各位都唔會冒險投資係上面.而單機game市場唔使怕e方面.因為美國等國家大部份玩家支持正版而又不斷提升自己部機既級數迎合隻單機既需求.所以暴雪,ea game等開發公司先留得到今時今日.另外單機玩家唔需要考慮到自己既網速因素.
打個比如.假如gta online.咁多位諗下.咁大個地圖.咁精細既畫質.5000玩家+npc+道具+任務連結.特殊效果(爆炸等)閣下既機可唔可以支援到先?online開發商絕對有能力做到咁既online同支持到咁高資料流量.但係閣下可以嗎?
第5.後期跟進及外掛程式(第2大)..一隻online game要客服.雖然e方面唔大問題.但係外掛先係最大問題.首先.online係要大家公平.但係不法program就會想破壞公平遊戲  (松) 中生利.造成不少遊戲因為太多外掛而倒閉.  咁多位有眼睇.邊隻online冇外掛?隻隻都有.所以online開發小組一定要請大量programer防止外掛出現.我相信香港現時味能有咁多鐘意做program既人.所以係香港有意設立online開發既人.因為咁樣面打消諗頭.
作者: kitqoo    時間: 20-3-2010 22:52

香港只是地圖上的一點芝麻!!!
地方極其細小
加上香港本身係發展金融既地方~
遊戲發展既前途不理想~就算真係整到好GAME~
香港地方細~玩既人多極有限!!!~跟本就係冇得發展!!

題外話:
近排有隻幾多人期代既新GMAE 就快出~
有興趣可以去睇下啦
(RF)
http://rf.me2.com.tw/event/20100309/forfriend.aspx?codes=d44777c2b1445a8490733e8147aad4cf
點了會幫我加分~
(收集150分有一個CCB帳號)
不收集也可以等3月30日-4月X日  18點搶CCB 帳號喔!!!
作者: [HK]賢先生    時間: 20-3-2010 23:37
香港只是地圖上的一點芝麻!!!
地方極其細小
加上香港本身係發展金融既地方~
遊戲發展既前途不理想~就算真係 ...
kitqoo 發表於 20-3-2010 22:52
加上香港本身係發展金融既地方?
korea..一樣啦=_=
我只可以話
香港鐘意做Game既人真係好小
冇咩人係真心做
=============
回打左一大渣野戈位- -...
server要大把...我一定曉的- -
作者: ricky12342002    時間: 21-3-2010 01:20
其實老早就死左好耐.....
作者: 格式武力    時間: 21-3-2010 12:32
香港由頭到尾無真正發行一隻"影響性大"的ONLINE GAME

只因為線上遊戲市場在香港受到資金約束.無人去投資

無政府幫拖.乜叉都無

韓國同日本果D係全國性的開發.美國則是獨立式發展

香港?咩勁.無野勁

盛產MK就有
作者: litszhong    時間: 22-3-2010 21:28
[HK]賢先生.你明白sever要好多既時候.以香港既地少人多既地方嚟講.點會有人發展遊戲開發市場呢.因此閣下既post好似問左d無聊問題==(本人無意中傷閣下)
作者: 花園凸    時間: 24-3-2010 11:40
古龍算唔算...不過都已經末落...
作者: blue﹏晞    時間: 24-3-2010 12:39
香港由頭到尾無真正發行一隻"影響性大"的ONLINE GAME

只因為線上遊戲市場在香港受到資金約束.無人去投資

...
格式武力 發表於 21-3-2010 12:32

香港曾經都有2隻好出名既網遊, 一隻係星空之門, 一隻係古惑仔
又唔可以無影響性大
只係近年idea新既網遊都係韓國大廠開發...
作者: 凍檸水OO    時間: 24-3-2010 16:54
香港曾經都有2隻好出名既網遊, 一隻係星空之門, 一隻係古惑仔
又唔可以無影響性大
只係近年idea新既網遊都 ...
blue﹏晞 發表於 24-3-2010 12:39

星空之門 真係正
作者: [HK]賢先生    時間: 25-3-2010 21:23
[HK]賢先生.你明白sever要好多既時候.以香港既地少人多既地方嚟講.點會有人發展遊戲開發市場呢.因此閣下既p ...
litszhong 發表於 22-3-2010 21:28
1.sever?server?
2.要好多既時候?唔明.
3..以香港既地少人多既地方嚟講<<開發唯一我見到得三間自制係出得街
作者: litszhong    時間: 25-3-2010 21:41
我意思係指server要好多既時候.香港會唔會特登有地方用嚟放sever而唔發展其他用途.
考慮環保之下.存放server既地方都一定要係海邊.地產發展商又點會唔搶果一個地方
作者: henryweb2008    時間: 31-3-2010 23:31
死左好耐啦...'' d代理又垃圾''
以咖出d game 又on9..<夢夢online<<<<<on9 中既on9''代言哦個又XXZ
作者: grandc28132    時間: 2-4-2010 16:11
最重點唔係香港online game界已死   最重點 『錢』問題 無人肯願意花大量金錢整一隻game

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent200t615ent2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2